top of page
DSC_0054.jpg

RAM RINGGIT

Profile

Asal  : Kpg Jeragam, Sebuyau

Artist ID : 398112

Mula Rakaman : Ogos 2019                                   hingga kini

     Mula melibatkan diri dalam dunia seni suara sejak awal 1992 perkenalan dengan artis-artis vateran dalam industri iban dan minat bermain alat muzik. Bermula dari situ beliau cuba mendekatkan diri dengan dunia hiburan setelah berkenalan dengan artis idola iaitu Andrew Bonny James dan  Maxwell Franklin Saran pada tahun 2004. Ekoran itu, mereka menjadi sumber inspirasi beliau dalam mempelajari teknik-teknik nyanyian.
     Beliau juga mengenali seorang rakan iaitu Abang Adi sehingga kini masih mendapat dorongan daripada beliau dalam segala hal berkaitan dengan nyanyian. Selain bidang nyanyian, beliau beminat darisegi dekorasi kediaman seperti menghias rumah, menanam bunga pada waktu lapang. 
       Single pertama dirakam oleh beliau Kumang Ati hasil ciptaan Ibrahim Pasak. Beliau turut mendapat sumbangan lagu ciptaan komposer Maxwell F. Saran, Surat Ari Sapa. Setakat ini beliau telah menyiapkan 9 buah lagu sepanjang rakaman 2019 hingga 2021. Disamping keluaran album single, beliau menyelitkan lagu duet bersama Dat Sejili - Kumang Menyarung.    
        

releases

DSC_0054_edited.jpg
bottom of page